Erlandsson Bygg genomförde den första räddningsövningen i sitt slag i Sverige.

I snitt så dör en person i månaden på en byggarbetsplats i Sverige. Den vanligaste olyckan är en fallolycka.

Erlandsson Bygg genomförde den första räddningsövningen i sitt slag i Sverige. Det var på vår arbetsplats i Mölndal. Polis, Räddningstjänst, Ambulans, Arbetsmiljöverket, NCC, Hedin Fastigheter, Cramo, Kynningsrud Prefab AB, Previa och Erlandsson Bygg AB deltog i övningen tillsammans med Sveriges Byggindustrier och Byggnads.
– Det betyder oerhört mycket för oss att kunna stänga ett bygge under en sådan här period för att kunna ha den här typen av övning, säger räddningsledare Dan Johansson från räddningstjänsten i Göteborg.
Han skulle gärna vilja se fler övningar av den här typen.
– Ja, vi jobbar så mycket vi kan mot externa intressenter, fortsätter Dan Johansson.

Samtliga deltagare är mycket glada att räddningsövningen genomförts eftersom den tillför oerhört viktig kunskap för att rädda liv. Flera viktiga synpunkter som framkom vid uppsummeringsmötet, bland annat att utmärka den person på byggarbetsplatsen som har ansvaret och mest information om olyckan med en väst är en bra idé, att enskilda samtal för de som varit med om en olycka borde vara obligatoriskt, och att effekten av att vara två eller flera aktörer på en byggarbetsplats är bra att utnyttja då tillbud sker.

Arbetsmöiljöverkets representanter är ofta på plats efter att en olycka har hänt på en byggarbetsplats.
– När det har hänt en olycka är vårt syfte att det inte ska hända igen. Vi tittar på dokumentationen. Det är ju aldrig bara en orsak till att en olycka sker, det är många saker som leder fram till en olycka, säger inspektör Karin Moen från Arbetsmiljöverket.

SE FLER NYHETER
21 feb. 2024

Dags för byggstart i spännande återbruksprojekt

Utmaningen från det kommunala bostadsbolaget Poseidon var tydlig: Bygg om bottenplan i ett hus till lägenheter genom återbruk och minimal klimatpåverkan.

– Det är ett härligt och lärorikt projekt där vi måste lära oss att tänka annorlunda, säger Christian Bengtson, entreprenadchef på Brixly.

Lär dig mer
30 aug. 2023

Brixly fortsätter som partner till sensationsklubben

Brixly har varit en del av Utsiktens BK:s resa uppåt i seriesystemet och kommer att fortsätta som partner till klubben – oavsett vilken division de spelar i nästa år.

– Framgångarna på planen är oerhört roliga, men ännu viktigare är den insats klubben gör för samhället ute i Västra Frölunda, säger Markus Brink, vd på Brixly.

Lär dig mer
23 aug. 2023

Äldreboende i Kungälv byggs av Brixly

Brixly har fått i uppdrag att bygga ett nytt äldreboende i Kungälv. Byggstart sker under hösten och projektet ska vara färdigställt under slutet av 2025.

Lär dig mer