Som första bolag i Sverige använder nu Erlandsson Bygg AB drivmedlet HVO 100 i samtliga personbilar och arbetsfordon från Citroën. HVO 100 är ett fossilfritt miljöbränsle och fungerar som ett substitut till diesel. Citroën har nu godkänt drivmedlet i sina Euro5- och Euro6-motorer.

Det som sent i våras började som ett test av ett nytt fossilfritt drivmedel i två av Erlandssons arbetsfordon, är nu inte längre något test. Erlandsson väljer nu att köra samtliga personbilar och lätta transportbilar från Citroën på HVO 100.
– Citroën har nu godkänt drivmedlet för sina Euro5- och Euro6-motorer. Det är vi otroligt glada över eftersom det innebär att vi som företag kan använda ett fossilfritt drivmedel fullt ut, och därmed minska koldioxidutsläppen, säger Markus Brink, vd och koncernchef för Erlandsson Bygg AB.

Hittills har bussar körts på HVO 100 men inte personbilar då det kräver ett godkännande från fordonstillverkaren för att garantin ska gälla. Nu finns ett godkännande från Citroën på plats för europeisk standard.
– Jag är glad att Citroën ville vara med på vår fossilfria satsning och att drivmedlet nu är godkänt, säger Markus Brink.
– Det känns givetvis enormt kul att vi på Citroën går i täten med att godkänna det fossilfria drivmedlet HVO 100 utan inskränkningar på garanti och serviceintervaller, och vi ser fram emot fortsatt samarbete med Erlandsson Bygg AB och att de nu fullt ut kan använda drivmedlet i deras personbilar och lätta transportbilar från oss, säger Fanny Lindquist, PR- och Informationsansvarig på Citroën i Sverige.

HVO 100 är ett fossilfritt drivmedel som tillverkas av rapsolja och slaktavfall. Drivmedlet är en kemisk kopia av diesel men med något lägre densitet. Likheten med diesel gör att drivmedlet kan användas i vanliga fordon som inte behöver specialbyggas för att anpassas till drivmedlet utan det går helt enkelt att använda HVO 100 direkt. HVO står för Hydrerade Vegetabiliska Oljor. Det är en fossilfri diesel som minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent. 100 står för 100 procent HVO, till skillnad från låginblandning, så kallad drop-in.

HVO 100 kan tankas på Circle K:s truckdiesel- anläggningar och är palmoljefri. Circle K har under det senaste året flerdubblat antalet tankställen för HVO 100, men då främst för tung trafik.
– Med vår satsning på HVO 100 gör vi det ännu enklare att välja ett fossilfritt alternativ och minska sin klimatpåverkan, säger Lisa Vejlo Degerman, kommunikationschef Circle K.
– Detta är steg i rätt riktning, nu inväntar vi ännu fler tankställen så att fler ska kunna använda HVO 100, säger Markus Brink.

SE FLER NYHETER
21 feb. 2024

Dags för byggstart i spännande återbruksprojekt

Utmaningen från det kommunala bostadsbolaget Poseidon var tydlig: Bygg om bottenplan i ett hus till lägenheter genom återbruk och minimal klimatpåverkan.

– Det är ett härligt och lärorikt projekt där vi måste lära oss att tänka annorlunda, säger Christian Bengtson, entreprenadchef på Brixly.

Lär dig mer
30 aug. 2023

Brixly fortsätter som partner till sensationsklubben

Brixly har varit en del av Utsiktens BK:s resa uppåt i seriesystemet och kommer att fortsätta som partner till klubben – oavsett vilken division de spelar i nästa år.

– Framgångarna på planen är oerhört roliga, men ännu viktigare är den insats klubben gör för samhället ute i Västra Frölunda, säger Markus Brink, vd på Brixly.

Lär dig mer
23 aug. 2023

Äldreboende i Kungälv byggs av Brixly

Brixly har fått i uppdrag att bygga ett nytt äldreboende i Kungälv. Byggstart sker under hösten och projektet ska vara färdigställt under slutet av 2025.

Lär dig mer